כמו בשנים 2010, 2011 ו-2012 גם השנה אנו מתכבדים להציג סיכום לא מחייב של מחאה יצירתית בישראל (ועל ישראל) בשנה החולפת.
איש לא ראוי לקולך. הבחירות לכנסת שהתקיימו בינואר 2013 סיפקו שלל הזדמנויות למחאה יצירתית, החל מהקמפיין המתוקשר "איש לא ראוי לקולך", דרך קרב האיתנים בין מפלגת דנד"ש למפלגת פי אלף עוצמה לישראל, וכלה ביוזמת בעלי זכות הצבעה שמאלנים להעמיד את קולם בבחירות לרשות פלסטינים נטולי זכות הצבעה.
זכור במיוחד גם המֵם שהולידה החלטת ועדת הבחירות המרכזית לפסול את קמפיין הבחירות "בלי חובות אין זכויות" של מפלגת עוצמה לישראל. עד שסוף סוף היה קמפיין בחירות של מפלגה יהודית שהשתמש במילים בערבית – פסלו אותו.
![Otzma-leyisrael-parody3-small]()
הגלידה של נתניהו וחוק הדיור הציבורי. שבועות ספורים אחרי הבחירות החלה הכנסת בחקיקה שנועדה לחסל סופית את הדיור הציבורי, ובמקביל נחשפו הוצאותיו השערורייתיות של מעון ראש הממשלה, שכלל בין השאר תקציב של 10,000 שקל לגלידה.
![]()
השפן הקטן. סרבן הגיוס נתן בלנק שהה בכלא צבאי כמחצית השנה לאחר שהתעקש להגדיר את עצמו כסרבן מצפוני וסירב לחמוק משירות על ידי הורדת פרופיל או ביקור אצל הקב"ן. בפברואר 2013, באחת ממשמרות התמיכה בו שנערכו על ההר מול כלא 6, שר לכבודו הטייס הסרבן יונתן שפירא.
קריקטורה קטלנית. באמצע חודש פברואר נעצר הקריקטוריסט הפלסטיני מוחמד סבאענה באשמת פגיעה בבטחון המדינה. כעבור חודשיים הוא נידון לחמישה חודשי מאסר, אולם קשה להשתחרר מהתחושה כי האיום האמיתי היה מכחולו המושחז של סבאענה.
![Mohammad-Sabaaneh-cartoon]()
הארלם שייק: גירסת פלסטין. חודש פברואר גם הביא עמו את גירסת המחאה הפלסטינית לשיגעון הארלם שייק ששטף את האינטרנט באותם ימים.
מחאה פמיניסטית נגד שמות הרחובות. בתחילת חודש מרץ, לציון יום האשה הבינלאומי, החליטו פעילות פמיניסטיות להחליף את השמות הקיימים של מספר רחובות בתל אביב בשמות של נשים ידועות בהיסטוריה הישראלית והיהודית. כך למשל, רחוב מרמורק הפך לרחוב יונה וולך, שמו של רחוב לינקולן הומר לרחוב עפרה חזה, ורחוב בוגרשוב הוחלף לרחוב דליה רביקוביץ'.
![]()
קירות בית המטבחיים הפכו לשקופים. החל מחודש מרץ הונחו ראשים כרותים של פרות, כבשים ועזים שחוטות במזרקות בערים ברחבי הארץ, בהן תל אביב, חולון ובאר שבע. הפעולות, שעליהן לקחה אחריות תנועת זכויות בעלי החיים Free 269, נעשו במחאה על שחיטת בעלי חיים בבתי מטבחיים, ונמשכו גם לאחר שהמשטרה עצרה עשרה פעילי זכויות בעלי חיים המזוהים עם התנועה, בחשד כי הניחו את הראשים הכרותים. בהמשך השנה, ביצעו פעילי התנועה סדרה של פעולות מחאה נוספות, בהן מיצג רחוב נגד צריכת חלב במסגרתו אם טרייה נחלבה בכוח בפומבי, פעולת מחאה של התזת דם סינתטי על חלון תצוגת בשר של קצביה בסופרמרקט, ופריצה אל לול במרכז הארץ במהלכה שוחררו למעלה ממאה תרנגולות.
![269-heads-tlv]()
הו לאומי. במחאה על החלטת בנק לאומי למחוק את חובותיו של הטייקון נוחי דנקנר, יצרו בחודש אפריל מיכל ואסף קליין שפיר, שיר מחאה נגד בנקים שמוחקים חובות לטייקונים.
כיסוח פרסומות. בשלהי חודש אפריל "שופצו" שלטי חוצות של שוקו תנובה ברחבי גוש דן במטרה לחשוף את הסבל הנגרם לבעלי חיים בתעשיית מוצרי החלב. בהמשך השנה בוצעו פעולות דומות גם נגד שלטי חוצות של שוקולד עלית.
![]()
כהניסט בשירות השמאל. חשיפת מדיניות ההפרדה בין יהודים לערבים בפארק השעשועים "סופרלנד" בחודש מאי, גררה שלל גינויים ובדיחות סאטיריות של שמאלנים ויפי נפש, אולם הסאטירה המוצלחת ביותר נוצרה דווקא על ידי כהניסט – גם אם לא בכוונה. פעיל תנועת כ"ך, בנצי גופשטיין, שהיה מבסוט ממדיניות סופרלנד, העלה בעמוד פייסבוק שלו תמונה בה הלביש את הדמות של פארק השעשועים בחולצת כ"ך על רקע מגן דוד בוער. עד מהרה הוא הבין שהתמונה נתפסת כאמירה נגד סופרלנד, והוריד אותה מהעמוד שלו, אבל זה כבר היה מאוחר מדי.
![]()
פשקווילים אנרכיסטים במאה שערים. באמצע חודש מאי הופתעו תושבי מאה שערים בירושלים לגלות כי פעילים אנרכיסטים הגיעו לשכונתם כדי לתלות פשקווילים (כרזות קיר) התומכים במאבקם נגד הניסיונות לגייס אותם לצה"ל.
![]()
קונדום יצוק. הסרט "קונדום יצוק", של התאומים הקולנוענים העזתיים אחמד אבו נאסר ("טרזן") ומוחמד אבו נאסר ("ערבי"), הפך בחודש מאי לסרט הקצר הפלסטיני הראשון שהשתתף בפסטיבל קאן. הסרט, אשר שואב את שמו ממבצע צה"ל "עופרת יצוקה" משנת 2009, מביא את סיפורו של זוג נשוי שמנסה למצוא זמן לקצת אינטימיות כאשר ברקע רעמי הפצצות צה"ל ברצועה וצרחות תינוקם הבוכה.
זכות השיבה – גירסת הוידאו. אמן המדיה בלייק שאו צילם דיוקנאות של פליטים פלסטינים ממחנות הפליטים בלטה ליד שכם, ומחנות ג'לזון ואל עמרי בקרבת רמאללה, ואז החזיר אותם באופן סמלי למקומות מהם גורשו, באמצעות ציורי וידאו שהקרין בחודש מאי על שער ציון בירושלים, נמל יפו ומוזיאון האצ"ל בתל אביב.
ציון 100. בודקי בחינות בגרות מטעם משרד החינוך העידו בחודש מאי כי הם מעלימים עין ממקרים של חשד כי תלמידים העתיקו במבחנים, עקב השכר הנמוך שהם מקבלים עבור עבודתם.
להקיא נגד גזענות. עוד בחודש מאי, הרקדן והכוריאוגרף אשר לב החליט לערוך מחאה מקורית מול בניין עיריית נצרת עילית, בעקבות התבטאויותיו הגזעניות של ראש העיר שמעון גפסו נגד ערבים.
שתי דקות של אמת. אחד הזוכים בפסטיבל קולנוע דרום שנערך בתחילת חודש יוני, היה סרטו הקצר של עומר חן, "2 דקות של אמת", המביא את סיפורו של פועל כפיים במפעלי ים המלח, אשר נשאב לשתי דקות בהן אומרים את האמת ורק את האמת.
HOT מציגה: חודש זכויות עובדים. סכסוך עבודה שהוכרז על ידי עובדי חברת הוט בשל העברת עובדים למיקור חוץ וסירוב ההנהלה לנהל משא ומתן עם ועד העובדים היציג, זכה לתפנית משעשעת בחודש יוני עם פרסומם של סדרת סרטוני "פרומו" מפוברקים, שהכריזו כי הוט מתכוונת להקדיש חודש לסרטי זכויות עובדים.
כרטיסי ביקור לשירותי ליווי: הגירסה האמיתית. בשלהי חודש יוני פוזרו ברחבי תל אביב כרטיסי ביקור של שירותי ליווי (שירותי מין בתשלום). אך להבדיל מכרטיסים דומים המפוזרים מדי יום ברחובות, כרטיסי הביקור שפוזרו היו כרטיסים כנים, אשר משקפים את מציאות חייהן האמיתית של עובדות תעשיית המין.
![]()
מחאת הבובות. התיאטרון הפלסטיני הלאומי אל חכוואתי במזרח ירושלים, מקיים מדי שנה זה 20 שנה, פסטיבל תיאטרון בובות בינלאומי המיועד לילדים. אלא שלקראת סוף חודש יוני הורה השר לבטחון פנים, יצחק אהרונוביץ, על סגירה זמנית של התיאטרון כדי למנוע את קיום הפסטיבל, בשל החשש כי קיומו יהווה סיכון בטחוני. בתגובה להחלטת השר, נפתח עמוד פייסבוק שבו העלו אמני תיאטרון בובות מהארץ והעולם צילומים של עצמם ושל בובות לצד הכיתוב "אנחנו סיכון בטחוני?".
![]()
להמיט חרפה על שוטר שהטריד מינית מפגינות. סהר בצ'י, שוטר יס"מ ממחוז תל אביב שהטריד מינית שתי מפגינות שהשתתפו בהפגנה מול ביתו של שר האוצר יאיר לפיד בסוף יוני, גילה כעבור מספר ימים כי שכונת מגוריו בקריית עקרון כוסתה בכרזות עם צילום שלו שבהן מוזהרים התושבים מפני האלימות המינית של השכן שלהם.
![]()
שיר השוק. בחודש יולי חזרו מיכל ואסף קליין שיפר בשיר מחאה נוסף על כך שישראל מחלקת את משאבי הטבע שלה בזול לטייקונים.
לזרוק נעליים על יאיר לפיד. האמן דרור קרטה הציג בחודש אוגוסט מיצג במוזיאון "ינקו דאדא" בעין הוד שהציע למבקרים להשליך נעל על תמונה של שר האוצר יאיר לפיד, במחאה על עליות המחירים. הפרס למי שהצליח לפגוע: כוסית ערק.
יאיר לפיד מניאק. כעבור חודש, בספטמבר, מצא בעל חנות מכולת בעיר פתח תקווה דרך מקורית למחות על הגזירות הכלכליות שהשית על הציבור שר האוצר יאיר לפיד: הוא כתב מה שהוא חושב על השר בשלט האלקטרוני בפתח החנות.
![]()
הלכת לזונה – תצולם. כתובות גרפיטי שצוירו בספטמבר סמוך לבתי בושת בתל אביב, פרטו על אחד הפחדים הגדולים ביותר של לקוחות תעשיית המין – הפחד מחשיפה.
![]()
נתניהו באו"ם. לקראת נאומו של בנימין נתניהו בעצרת האו"ם באוקטובר, רווחו הערכות כי ראש הממשלה שוב ישתמש באיור כדי להעביר את המסר שלו נגד איראן, לאחר ששנה קודם לכן הציג בנאומו באו"ם רישום פצצה עם פתיל. אומת האינטרנט התגייסה לעניין ויצרה שלל איורים בהם יוכל להשתמש נתניהו.
![]()
תשאירי לי פרח. פיית הגראס הגיחה לתודעת ציבור הסטלנים בשלהי נובמבר, לאחר שהחלה לתלות ברחבי הארץ שלטי רחוב שאליהם הוצמדו דגימות פרחי קנאביס להנאת העוברים והשבים. באופן חינני במיוחד, רבים מהשלטים שתלתה פיית הגראס (שהיא למעשה "פיון" בן 27), כללו ציטוטים משירים שבשמם מופיעה המילה פרח, החל מ"פרחים בקנה" של רותי נבון וכלה ב"תשאירי לי פרח" של להקת שוטי הנבואה.
![]()
שתילים במכלי גז מדמיע. תושבי הכפר הפלסטיני בילעין, הידועים בשיטות המחאה המקוריות שלהם נגד גדר ההפרדה, מצאו גם השנה דרך יצירתית להביע את מורת רוחם מגזילת אדמותיהם ודיכוי מחאתם על כך. תושבי הכפר החלו להשתמש במכלים הריקים של רימוני גז מדמיע שירו לעברם חיילי צה"ל, בתור עציצים. בהמשך השנה, לקראת חג המולד, שימשו רימוני גז משומשים גם כקישוטי חג בבית לחם.
![]()
מחאת שטרות כסף. כמו בשנים קודמות, גם השנה נמשכה אחת משיטות המחאה החביבות ביותר במקומותינו: לכתוב את מה שיש לך לומר על גבי שטרות כסף, והם כבר יפיצו את המסר בשבילך.
![]()
קונצרט בשער לשכת הגיוס. בראשית חודש דצמבר, הגיע עומר סעד – דרוזי תושב מג'אר ומוסיקאי מחונן – ללשכת הגיוס בטבריה והצהיר על סירובו לשרת בצבא מטעמי מצפון. הוא נעצר ונשפט ל-20 ימי מאסר בכלא 6. אך בטרם כניסתו ללשכת הגיוס, ניגן סעד בויולה בכניסה ללשכה.
![]()
התשובה של עזה ל"שפגאט" של ואן דאם. קומיקאים פלסטינים מעזה הוציאו בתחילת דצמבר סרטון פרודי של הפעלול הנועז שביצע אמן הלחימה המפורסם ז'אן קלוד ואן דאם בפרסומת של חברת וולוו, במסגרתה ביצע "שפגאט" בין שתי משאיות נוסעות. בסרטון העזתי, ביצע מחמוד זווייטר פעלול דומה – גם אם פחות נועז – בין שתי מכוניות, אשר בשל המחסור הדלק ברצועה, הוסעו בדחיפה.
חיפוש דירות בתל אביב – המחזמר. דצמבר הביא עמו גם מחזמר מבית היוצר של דור נחום, שלי צור ומאיה טל, המיועד לכל מי שמאסו מחיפוש הדירות המייגע בכרך הגדול.
צעדת החופש. באמצע דצמבר יצאו מאות מבקשי מקלט אפריקאים מ"הכלא הפתוח" הסמוך לבית כלא סהרונים שבנגב, והחלו לצעוד לכיוון ירושלים. הפליטים, חלקם בלי ביגוד מתאים לחורף ובכפכפים, הגיעו ב-17 בדצמבר לירושלים.
![asylum seekers1]()
The post מחאה יצירתית בישראל: סיכום 2013 appeared first on הכל שקרים.